Motorrijtuigenbelasting

Als u een motorrijtuig heeft, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, hangt af van een aantal factoren, zoals het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorrijtuig en het soort brandstof. In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling van belasting of voor een bijzonder tarief.

De belastingdienst hanteert 6 voertuigcategoriën voor de bepaling van de hoogte van het af te dragen bedrag:

Personenauto

Personenauto's zijn motorrijtuigen op 3 of meer wielen, ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen. De bestuurder wordt daarbij niet meegerekend. Onder bepaalde voorwaarden kunnen hier ook kampeer- en bestelauto's vallen.

Bestelauto

Bestelauto's zijn motorrijtuigen die vooral zijn ingericht voor het vervoer van goederen en die een toegestane maximummassa hebben van 3.500 kg of minder. Om voor de motorrijtuigenbelasting als bestelauto te worden aangemerkt en in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief voor bestelauto's, moet de inrichting aan een aantal eisen voldoen. Of uw auto valt onder de definitie van een bestelauto wordt niet bepaald door de kleur van het kentekenbewijs (grijs of geel).

Motor

Motoren zijn motorrijtuigen op twee wielen, met of zonder zijspan. Trikes en quads vallen voor de motorrijtuigenbelasting onder motoren als zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Ze zijn niet voorzien van een gesloten carrosserie of een daarmee vergelijkbare constructie.
  • Ze zijn geconstrueerd met een frame.
  • Ze hebben een directe stuuroverbrenging naar het voorwiel.

Als trikes en quads niet aan deze voorwaarden voldoen, vallen ze voor de motorrijtuigenbelasting onder personenauto's.

Kampeerauto

Een kampeerauto is te vergelijken met een caravan, die zelfstandig wordt voortbewogen door een motor.

Vrachtauto

Een vrachtauto is een motorrijtuig dat is ingericht voor het vervoer van goederen en dat een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3.500 kg. De toegestane maximummassa van een vrachtauto bestaat uit het ledig gewicht van de vrachtauto plus het laadvermogen van de vrachtauto. De toegestane maximummassa van de vrachtauto staat op deel I van het kentekenbewijs.

Overige voertuigen

Hieronder vallen voertuigen als taxi's, aanhangwagens, landbouwvoertuigen, autobussen, paardenvoertuigen en rijdende winkels.

Indien u de hoogte van de door u af te dragen motorrijtuigenbelasting wilt berekenen dan kunt u via deze link direct naar de rekenmachine van de Belastingdienst klikken.

Bijbehorende Foto's

belasting

Van Haarlem Auto's 

Hogeweide 12, 7005 AV Doetinchem 

Tel: 31 (0) 314 36 68 76
Tel: 31 (0) 06 27408027 
Fax: 31 (0) 314 33 03 00 

E-Mail: info@vanhaarlemautos.nl

» Meer contactgegevens.